Blog

De positieve invloed van Yin Yoga op de Nervus vagus

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Nervus vagus. Het is een zenuw die uit de hersenen komt en via de keel naar de organen in borstkas en buik gaat. Ze speelt een belangrijke rol in het autonome zenuwstelsel en dan specifiek in het parasympathische deel. Verschillende functies als de hartslag, ademhaling, spijsvertering en stressregulatie worden door de nervus vagus beïnvloed. 

Speciale strijkoefening

Als je klachten hebt die samenhangen met deze functies is het goed je te richten op het activeren van deze zenuw. Mijn lessen Yin Yoga helpen daarbij. We starten bijvoorbeeld met een speciale strijkoefening die de nervus vagus activeert, onder het mom ‘een goed begin is het halve werk’. 

Rust- en herstelproces activeren

Door een houding wat langer aan te houden, wat we doen in Yin Yoga, wordt het dieperliggende bindweefsel bereikt en kan spanning geleidelijk loslaten. Dit activeert de rust- en herstelrespons waar de nervus vagus deel van uit maakt. Daarnaast doen we adem- of Pranayama-oefeningen. Ook die dragen bij aan het verminderen van een waakzaam zenuwstelsel. Gevolg is, een diepe ontspanning die duurzaam doorwerkt.

Interesse? Volg dan een proefles Yin Yoga op woensdagavond in Zutphen of neem deel aan deze retraite waar we elke avond beëindigen met Yin Yoga.

Nieuws volgen. Moet dat?

Je hoeft maar een nieuwsapp te openen en heftige gebeurtenissen bombarderen je zintuigen. Vooral beelden kunnen overweldigend zijn en je ‘hulpeloos’ achterlaten. Voor je het weet ben je door het wereldnieuws weg bij jezelf en verlies je het contact met je ziel. En die leeft juist op van innerlijke ruimte, lege tijd en het goede en schone.

In deze blog neem ik je mee op reis met de vraag: Hoe kan je in mededogen blijven terwijl we in een harde wereld leven waar er elke seconde nieuws is?

Moedeloos

Misschien ben je geneigd te denken dat je wat betreft het nieuws gehard bent of het goed verdraagt. Door het inlassen van een nieuwspauze, kan je daar anders tegenaan gaan kijken. Je ziet dan bijvoorbeeld dat nieuws lezen je soms moedeloos achterlaat. Zelden gaat het namelijk over je ‘circle of influence’. Die persoonlijke wereld waarin je kunt handelen vanuit je hart, waarin je contact maakt en bij kunt dragen. Dus waarom doorgaan met willekeurig nieuws tot je nemen, terwijl het je afleidt van je ziel? Die ziel die je zo nodig hebt in je werk met mensen….

“Het gaat alleen maar over de waan van de dag, het haalt me weg bij mezelf en voegt eigenlijk zo weinig toe. Het vult lege ruimte, maar het is heel onbevredigend”, zegt een huisarts (28 jr) aan het einde van een van mijn retraites, over dat hij nieuwsapp’s minder automatisch gaat openen.

Duurzaam voeden

Hoe kan je je beschermen tegen dat wat jou niet duurzaam voedt, terwijl je wel middenin de wereld leeft en werkt? Allereerst, we kunnen niet kiezen wat er op ons afkomt in het leven en in je werk. Zo heb je bijvoorbeeld geen invloed op wat jouw cliënt je wel of niet verteld.

Dan volgt de vraag: waar beweeg je in mee en waar stel je een grens? En dat vraagt bewustzijn, bewustzijn wat er voor jou toe doet in je leven en in je werk met en voor kwetsbare mensen. Als je dat helder is, kan je gaan kiezen. Ook wat betreft je nieuwsconsumptie.
Op dat vlak zijn er veel mogelijkheden wat betreft soort, kanaal en frequentie. Zelf richt ik me bijvoorbeeld het liefst op achtergrondartikelen of het programma Bureau Buitenland (VPRO) om los van de waan van de dag te volgen wat er speelt. Om ook de lichte kant van het leven in beeld te houden kijk ik het Jeugdjournaal of lees de Meezitter (nieuwsbrief Trouw). ’s Ochtends zorg ik dat ik als eerste iets lees wat me in de diepte voedt, iets over mystiek of een gedicht. En ’s avonds zorg ik dat ik niet met het laatste nieuws in mijn zintuigen ga slapen.

Gewijde ruimte

Ik moedig je aan, durf te kiezen voor bewuste en eigen-wijze nieuwstoevoer. Weet wel, elke verandering heeft minimaal zes weken nodig voor die beklijfd. Dus ongetwijfeld komt er een moment van automatisch doen wat je eerst deed, terwijl je je iets anders had voorgenomen. Wat dan kan helpen, is het besef dat voor elke impuls is er een moment van leegte in je geest is. Een of twee seconden, of nog minder om je af te stemmen op wat voor jou echt van belang is. In het algemeen, én in dat moment. Boeddhisten noemen dat de ‘gewijde ruimte’. In Focusing (Gendlin) is dat ‘de ruimte voor de woorden’. Je innerlijk en lijfelijk gewaarworden van deze ruimte via meditatie of focusing is iets wat je preventief hebt te oefenen.

“Het kan simpelweg een geval zijn van je kop in het zand steken en hopen dat alles overwaait. Maar je hoofd rust en ruimte geven kan je weerbaarder maken en beter helpen begrijpen wat het verdedigen waard is.” Auke Hulst over nieuws mijden in zijn column ‘Vlucht gerust af en toe weg van het nieuws’ in NRC 8 maart 2025.

Eigen pad

Je persoonlijkheid (lichaam, gedachten, emoties) wil vaak meer, meer, meer. Ook wat nieuws betreft. Je ziel daarentegen is een bron van ruimte waar het stil is en waar mededogen, liefde en vrede uit omhoog kunnen wellen, als wij daar ruimte voor maken.

Bij het werken als hulpverlener, zet jij je zelf in als instrument. In een wereld waar veel op je afkomt, vraagt het bewustzijn en keuzes om dat instrument schoon te houden en zuiver te laten klinken. Bijtanken is geen luxe meer, maar een noodzaak. Gun het jezelf, ga vaker naar buiten en maak contact met de natuur. Doe wat jij nodig hebt om verbonden te blijven met jezelf. Zodat jij present bent voor jezelf, voor de mensen om je heen en je je kan inzetten voor dat wat jij belangrijk vindt. Zodat in het vele wat op je afkomt, je haarscherp je eigen pad kan blijven volgen.

Ook behoefte aan een nieuwspauze, een nieuwe blik voor leven en werk?
Kom naar een van de volgende retraites in de zomer en najaar 2025…..

Juli 7-11 juli | Je bewegen naar de stilte – zomerretraite / minivakantie (9pt)

September 19-22 sept | Wonen bij jezelf in stilte – weekendretraite (7pt)

Oktober 18-21 okt | Naar de stilte van je hart – weekendretraite (7pt)

November 12-14 nov | Werken vanuit je stille bron – verdiepingsdagen voor wie werkzaam is in zingevingszorg (6pt)

Gentle Yoga & Yoga Nidra Zomerse workshop 14 juni – VOL! Meld je aan voor de wachtlijst

Wat is er heerlijker dan bijdragen aan je innerlijke balans op een mooie plek in het bos!
We zijn daarom te gast op een mooie locatie in Almen, nabij Zutphen. In de omhulling van een fijne ruimte, maar in direct contact met het bos er omheen. Beleef mee hoe de uitersten in jou tot rust komen door yoga te doen in een groen decor met vogelgeluiden.
Wederom een fijne workshop Milde Yoga & Yoga Nidra, nu met een zomers tintje. Lees verder….

De volgende workshop is op 11 oktober 9.30-12.00 uur in Yogastudio BaraN53, Zutphen. Reserveer nu je plek, er zijn namelijk een beperkt aantal plaatsen.

Expressie door fotografie

Tijdens de retraite ‘Naar de stilte van je hart’ verbeeldde een deelnemer zijn ervaringen met 4 foto’s. Naast alle expressiemogelijkheden die er bestaan, was dit voor het eerst dat een deelnemer fotografie gebruikte. En dat gewoon met zijn mobiele telefoon!

Voor mij straalt van alle foto’s af: het verlangen naar en vinden van het licht. Dat zou je als een ultrakorte samenvatting kunnen zien van de reis die we tijdens een retraite maken. Met de toelichtende tekst erbij komt, dat wat kwetsbaar is, krachtig over.

Een prachtig voorbeeld van expressie! Lees hierover ook mijn vorige blog ‘Innerlijke duisternis doorleven’.

  • De fietser op de dijk
    • “Een nieuwe dag breekt aan en ik zie het zonlicht door de boom schijnen. De takken van de boom verspreiden zich in alle richtingen. De fietser en automobilist op de dijk gaan het zonlicht tegemoet en geven wel een richting aan. De richting naar het licht van een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden.”
  • De narcissen
    • “Ik zag een groepje narcissen groeien in de richting van De Herberg, het gebouw waar de retraite heeft plaatsgevonden. Het straalt veel energie uit en de narcissen nemen die energie op. Een andere narcis op de foto is nog zoekende naar energie en hangt er maar vermoeid bij. De foto gaf mij een prachtig beeld van onbalans in het leven.”
  • De zonnewijzer
    • “De opkomende zon raakt de punt van de zonnewijzer. De zonnewijzer wijst met zijn punt in de richting van het licht, het licht van een nieuwe dag met nieuwe kansen.”
  • Imposante boom in de tuin
    “Middenin de kloostertuin staat deze imposante volle boom die door grote keien wordt omringd. Tijdens de retraite heeft de tijd hier voor mij stilgestaan en dat gaf mij rust, ruimte en vooral veel nieuwe inzichten.”

Wesley Kieft, deelnemer ‘Naar de stilte van je hart’.

Innerlijke duisternis doorleven | Gedicht van deelnemer

Expressie kent zoveel vormen, kleuren en smaken. Zet komt van binnenuit, drukt de ervaring in het moment uit en is verbonden met je ziel. Expressie stelt het ‘erover praten’ (dat meestal mentaler is) uit. Het gaat juist om dichtbij je gevoel te blijven, dichtbij ‘de felt sense’, het ervaren gevoel. Ook al gaat dat tastend en zoekend in innerlijke duisternis, je kunt vrij precies weergeven wat je ervaart. En daarmee geef je die ervaring bestaansrecht.

Expressie zorgt voor diepte

Als je iets hebt meegemaakt kan het goed zijn om dat eerst, dus zonder er direct over te praten, tot uitdrukking te brengen. Daarvoor bestaat een wijd palet aan mogelijkheden zoals tekenen, schrijven, gebaar, klei, dans, foto, collage, etc. etc.. Voor elk wat wils. De kwaliteit van je ervaring wordt via expressie voelbaar. Een gesprek op basis daarvan is authentiek en krijgt diepte. Jouw essentie krijgt de ruimte.

Pareltje

Of het nou een inspiratiemiddag, individuele begeleiding of een intervisie is die ik begeleid, ervaringen en indrukken werken nog lang door. Wie mij kent, weet dat we terplekke altijd wel een expressie-oefening doen. Maar soms krijg ik pas naderhand toegestuurd hoe iets verwerkt is en een plek heeft gekregen. Zo ook dit pareltje van een deelnemer aan de Inspiratiemiddag ‘Werken vanuit je stille bron’ dat ik onlangs kreeg toegestuurd. Hij dicht over het doorleven van innerlijke duisternis. Het is een menselijk en daarmee oeroud proces dat hier precies en met mildheid wordt weergegeven in woorden.

Dankbaar voel ik me dat ik hier een bijdrage aan heb mogen leveren. Ik deel het graag met je.

Zonder naam

Ik liet mijn beker staan,
niet uit dorst,
maar uit herinnering aan stilte.
De zoetheid van het moment
had niets meer nodig.

Geen redder kwam meer aan de deur,
ik had mezelf gevonden
in de schemering van eigen grenzen.
Niet langer moest ik vechten
voor een plek aan tafel
waar ik altijd al zat.

Ik keek de ander aan
en zag mezelf niet langer als spiegel.
Niet om te nemen, niet om te geven,
maar om simpelweg te zijn
naast wat ook bestaat.

Ik boog niet meer voor pijn
die niet de mijne was,
maar hield haar vast
zoals je een kind draagt
zonder het te claimen.

Ik vroeg niet meer om erkenning
waar liefde al fluisterde
in de kleine dingen:
een blik, een stilte,
een pas op de plaats.

En als het leven mij streelde
met een zucht van verlangen,
dan glimlachte ik zacht
en koos ik niet voor méér
maar voor dieper.

Geen rol, geen masker,
geen strijd om gelijk.
Alleen de dans
tussen geven en ontvangen,
tussen begrenzen en verbinden.

Zo leg ik af
wat ik nooit echt bezat,
en neem ik op
wat altijd al wachtte:
de zachte moed
van aanwezig zijn. Alfred Meijer

Je bewegen naar de stilte | minivakantie 7-11 juli

Ken je dat, dat je je vooral ‘een hoofd’ voelt? Dat je lichaam en geest maar doorgaan? Of dat je lichaam je juist remt, in wat je wilt doen? Dan is het tijd voor een fijnzinnige APK. Van top tot teen, van binnen en buiten, exclusieve aandacht voor jou, door jou. Om hoofd, hart en handen weer samen te laten werken in jouw leven.

Zin in deze minivakantie? Lees dan hier verder. Of mail me voor meer informatie. Van harte welkom om deel te nemen!

Zin in nieuw

In een droom word ik verliefd op een mooi meisje. Ons contact is vederlicht en speels. Ze neemt me mee en we doen dingen die me uittillen boven mezelf: samen springen we bv. voor een tram langs. Later kom ik in mijn eigen huis dat een museum vol creatie blijkt te zijn …….

Deze beelden brengen me terug naar herinneringen van verliefdheid, waarbij elk moment met de ander nieuw is, sprankelend als de lente. Je voelt je mooi en geliefd. Je geeft het allerbeste van jezelf. Wegdromen is heerlijk, ken je dat?

Huis van creatie

Voor mij hoort wegdromen bij de winter die achter ons ligt. Niet voor niets fantaseren veel mensen dan al over hun zomervakantie en boeken hun reis naar warme oorden. Afgelopen wintermaanden heb ik de tijd genomen om dat ‘huis van creatie’ binnen te gaan. Ik heb er rondgedwaald en genoten van alles wat al gecreëerd was: sinds 2017 vele stilteretraites, doorgaande intervisiegroepjes in heel het land en mijn coachpraktijk die steeds meer mensen weten te vinden.

Wachten zonder weten

Tijdens het dwalen door dit ‘museum’ kwam ik ook een lege plek tegen. Daar ben ik als het ware maar eens bij gaan zitten om te voelen wat er zou passen. Dat naar binnen luisteren vroeg een wachten: in stilte zijn met wat er in me omging, in plaats van actief te handelen. Afblijven van wat gaande was in mij, om een autonoom proces zijn gang te laten gaan. Wachten zonder te weten ‘wat er in de lente boven de grond zou komen’. Pure contemplatie dus.

Sterf in je liefde voor dit moment
Jouw weg begint aan de andere kant
Word als de hemel
Leg een bijl aan de muur van je gevangenis
Ontsnap
Loop naar buiten als iemand die plotseling in kleur wordt geboren
Je bent met een dikke wol bedekt
Verander van plaats
Sterf….en wees stil
Stilte is het zekerste teken dat je gestorven bent.
Je oude leven bestond uit razend wegrennen van stilte
Laat de woordeloze maan nu gaan schijnen.

– Jelaluddin Rumi

Dieper en stiller

Nu het bijna maart is en de eerste narcissen bloeien, krijgen mijn dromen vorm, namelijk een nieuw programma voor mensen die al eens eerder een retraite hebben gevolgd en die nog dieper in de stilte willen afdalen.

Wil je langere tijd dicht bij jezelf zijn zodat jouw essentie van liefde en mededogen zich kan ontplooien? Dan zal deze retraite je passen als een lentejas.  Lees hier alles over ‘Wonen bij jezelf in stilte’ van 8-11 mei 2025. Ik hoor graag of je er net zo enthousiast over bent als ik.

Wat op vorm wacht

De winter heeft echt nut; wachten loont, durf ik wel te zeggen. En in dat nieuwe heb ik veel zin! Heb jij ook zin in nieuw? Een nieuwe blik op je leven of werk, een frisse kijk op een keuze of kwestie? Schud dan met mij de winter(vermoeidheid) van je af en kom naar binnen luisteren wat er aan de orde is in je bestaan. Laat je verrassen door de vederlichte helderheid en speelsheid die liggen te wachten op een passende vorm.

Reageren? Stuur me een bericht via info@joycelakwijk.nl

Wonen bij jezelf in stilte | stilteretraite 19-22 sept

Je hebt misschien al eens ervaren hoe verrijkend een retraite is en je wilt een stap verder. Nog dieper in de stilte afdalen en zo nog dichter bij jezelf raken. Kom ontdekken wat daar op je ligt te wachten: jouw essentie die zich in liefde en mededogen wil ontplooien.

Kies voor deze retraite als je:
– nog dieper in de stilte wilt afdalen om nog dieper bij jezelf thuis te komen;
– verlangt naar herstel van overprikkeling, onrust, stress of zorgen;
– tijd wilt hebben voor het verdiepen en uitwerken van een eigen vraag of innerlijk project;
– je wilt openen voor wijsheid van binnenuit voor keuzes in leven/of werk;
– wilt ervaren wat de kracht van diepe stilte met je doet;
– wilt ontdekken welk nieuw perspectief zich dan aandient.

Lees hier verder.
Aanmelden via info@kloosterhuissen .nl.
Meer info via info@joycelakwijk.nl