7 – 9 februari 2024 voor wie werkzaam is in zingevingszorg
13-15 november 2024 voor wie werkzaam is in zingevingszorg

6,5 punt voor categorie Levensbeschouwing & Spiritualiteit (SKGV)

Jouw werk in de zingevingszorg is mooi èn veeleisend. Gevoelens als ‘niet meer van jezelf zijn’ en jezelf verliezen kunnen gaan overheersen. In deze dagen verdiepen we de stilte binnenin en oefenen we met stil zijn in contact met werk en leven.

Spagaat

Zingevingszorg heeft in onze maatschappij de afgelopen jaren aan belang gewonnen en is, mede daardoor, veelomvattend geworden. Of je nu als zelfstandige werkt of in dienst bent, er lijkt soms geen einde te komen aan de ellenlange takenlijst, financiële verantwoording en een claimende organisatie. En om dat alles binnen een beperkt aantal uur te volbrengen, is een hele tour. Ongeplande zaken, zoals een uitvaart, kunnen dan opeens als een grote belasting ervaren worden. Terwijl je dit persoonlijke werk juist graag doet!

Zo ook met de diepe problematiek van je cliënten of bewoners. Je wilt er zijn voor hen en de gesprekken hebben je hart. Maar ongewild ontstaat er een spagaat met wat er verder nog op je bordje ligt. Met mentale en fysieke onrust, onzekerheid en keuzestress tot gevolg; en in het uiterste geval oververmoeidheid of een burn-out.

Leven en werken vanuit stilte

Voor geestelijk verzorgers, (palliatieve) zorgmedewerkers, voorgangers, kerkelijk werkers, hopicemedewerkers, etc. die willen leven en werken vanuit stilte en daarom…

  • de stille bron binnenin zich willen (her)vinden en bekrachtigen;
  • willen oefenen met het behouden van innerlijke stilte in de veelheid van leven en werk.

Drietal ingangen

Via een drietal ingangen gaan we hiermee aan de slag. We doen milde lichaamsgerichte en meditatieve oefeningen, putten uit de kloosterspiritualiteit en beoefenen contemplatieve communicatie om van elkaar te leren.

“Men moet ondanks de vele mensen, de vele vragen, de veelzijdige studie, altijd een grote stilte met zich meedragen, waarin men zich steeds terugtrekken kan, ook te midden van het grootste gewoel en midden in het intensiefste gesprek.” Etty Hillesum

Lichaamsgericht en meditatief

Je lichaam en de adem zijn een doorgaande bron van informatie. Als je het lichaam helpt om langzaam stiller te worden, kan je weer (adem)ruimte ervaren. Ook de fluisterstem van je ziel, die precies weet wat goed voor je is, is dan beter te beluisteren. De oefeningen die we doen, komen o.a. uit mindfulness en (yin) yoga en zorgen ervoor dat je gaat aarden, je lichaamsgevoel verdiept en weer een gevoel van thuiskomen kunt ervaren. Alles in jou mag meedoen: hart, hoofd en handen gaan weer gelijk op!
Meditatie beoefenen we zodat we in de waan van de dag kunnen leven vanuit een midden, waar je steun en kracht ervaart. Waardoor je stil kunt zijn, ondanks de ‘orkaankracht’ van onrustige gedachten en emoties en onrust buiten je. Hiervoor doen we stilte- en ademoefeningen. Verblijven in innerlijke stilte wordt gewoner en gemakkelijker

Inspiratie uit kloosterspiritualiteit

Monniken en monialen oefenen dagelijks om stil bij zichzelf te zijn tijdens het werk. Zij verlangen naar een onafgebroken gerichtheid op de essentie, het mysterie van ons leven. Om hiervan te leren doen we eeuwenoude monastieke oefeningen, die ik overgedragen heb gekregen van een Cisterciënzer abt, zoals een tekstmeditatie met een mystieke tekst. De oefeningen hebben een eigentijdse, toegankelijke vorm.

Contemplatieve communicatie

Werkzaam in zingevingszorg ben je opgeleid om echt te horen wat mensen vertellen. Ook in vergaderingen met collega’s of een manager zal je luistervaardigheden inzetten. Maar waar blijf jíj in dit contact? Ben je je gewaar van je lichaam, gevoelens en intuïtie? Kort gezegd: Ben je echt aanwezig? In deze dagen reik ik je een aantal verdiepende communicatievormen die je helpen in verbinding met jezelf te blijven, geen onnodige energie te verliezen en je prikkelverwerking te ondersteunen. Bij ‘Focusing’ en ‘Embodiment listening’ gaat het over communiceren met behoud van het contact met je lichaamsgevoel en met zelfcompassie. De contemplatieve dialoog is ontwikkeld door Benedictijnen om te communiceren met elkaar vanuit innerlijke verstilling. 

En verder…

In het programma is er voldoende ruimte om lichaam en geest te laten ‘uitrollen’ en tot jezelf te komen, bv. door een wandeling in de kloostertuin of op een van de stilteplekken van het klooster. De schrijfopdracht voor tussendoor geeft je een handvat om jezelf nog beter te leren kennen door de dagen heen. Vanaf de avond van de eerste dag tot en met het ontbijt op de laatste dag zullen we tussen de blokken door in stilte zijn. Dat betekent dat we eten in stilte en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat als je even los van aanpassing mag zijn, je geest kalmer wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem van jouw hart. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.

Als ik heel stil ben
kan ik vanuit mijn bed
de zee horen ruisen
maar stilzijn is niet genoeg
ik moet mijn gedachten ook losmaken van het land….    uit ‘Als ik heel stil ben’ van Dorothee Sölle

Programma

Woensdag
 
10.00 – 12.15             Welkom, Kennismaken en Innerlijk ruimte maken
 
14.00 – 16.00             Inleiding over stilte met focusoefening
 
19.30 – 21.00             Tekstmeditatie met een mystieke tekst
 
 
Donderdag

10.00 – 12.15             Lichaamsgerichte oefeningen, Contemplatieve dialoog met gedicht
 
15.00 – 17.30             Wandelmeditatie (buiten) met verwerkingsoefening
 
19.30 – 21.00             Woestijnvadermeditatie, Ritueel
 
 
Vrijdag
 
10.00 – 12.15             Lichaamsgerichte oefeningen, Met hernieuwde blik leven en werk bezien
 
13.30 – 16.00             Luisteren en spreken met behoud van energie, Oogsten
 

Data en aanmelding

7 – 9 februari 2024 
13-15 november 2024

Locatie: klooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen
Meer informatie via info@joycelakwijk.nl of 06-12219897
Aanmelding via klooster Huissen.

Over Joyce

Joyce Lakwijk is een van de vaste retraitebegeleiders van klooster Huissen. Ze begeleidt daarnaast in coaching, supervisie en Monastieke intervisie mensen die in de zingevingszorg werken zoals geestelijk verzorgers en predikanten. Elementen die altijd terugkomen in haar werk zijn lichaamsbewustzijn, meditatie, expressie en een stille bedding. Ze laat je je essentie voelen en helpt je om die concreet vorm te geven in leven en werk. Ze heeft een achtergrond als communicatie-adviseur, -trainer en -docent. Spirituele inspiratie put zij uit stille contemplatie, de natuur, het open gesprek, mystieke teksten, het leerlingschap bij Hans Korteweg en de verbondenheid met de Cisterciënzer monniken van Schiermonnikoog.